Vrste kontaktnih leća

Kako respoznati različite vrste kontakntih leća?

Mekane kontaktne leće

Zbog kratkog razdoblja privikavanja i mogućnosti povremenog nošenja, mekane leće su u današnje vrijeme vrlo popularan način korekcije refrakcijskih grešaka. Mogu se koristiti i povremeno za sportske aktivnosti. Prema učestalosti zamjene dijele se na godišnje i 6-mjesečne mekane leće, zatim leće za planiranu zamjenu (tromjesečne, mjesečne i dvotjedne) te jednokratne jednodnevne mekane leće koje se nose samo jedan dan i bacaju na kraju dana. Postoje i mekane leće u boji koje mogu promijeniti boju očiju (više na: kontaktne leće u boji). Prema materijalu od kojeg su napravljene mekane kontaktne leće dijele se na hidrogelne i silikonske hidrogelne leće.

Standardne hidrogelne kontaktne leće izrađene su od hidrofilnih materijala s različitm sadržajem vode. Kod nositelja mekanih kontaktnih leća koji imaju probleme sa „suhim okom“ leće s nižim sadržajem vode djeluju povoljnije zbog manjeg isparavanja suza s njihove površine, dok su leće s više od 50% vode imaju najveću početnu udobnost.

U posljednje vrijeme u režimu planirane zamjene te kod jednodnevnih lećaprevladavaju tzv. silikonske hidrogelne (eng. silicone hydrogel) mekane kontaktne leće. Silikonska komponenta u materijalu omogućuje iznimno veliku propusnost kisika , no istovremeno može utjecati na smanjenje udobnosti pri nošenju i veće stvaranje lipidnih naslaga. Ove leće koriste se i kao terapijske leće za liječenje brojnih neinfektivnih bolesti rožnice.

Polutvrde kontaktne leće

Klasične tvrde leće izrađene su od PMMA materijala koji ne propušta kisik (Dk=0) te se danas rijetko koriste. Svoje mjesto ustupile su tvrdim plinopropusnim ili polutvrdim (eng. RGP – Rigid Gas permeable) kontaktnim lećama.

Za razliku od mekanih, polutvrde leće oblikom su manje i znatno pokretljivije što omogućuje bolju izmjenu suza i dodatnu opskrbu rožnice kisikom uz bolju kvalitetu vida u odnosu na mekane leće.

Polutvrde leće imaju brojne prednosti za zdravlje vaših očiju i jedini im je nedostatak početna neudobnost tijekom privikavanja. U našem laboratoriju proizvode se sve danas u svijetudostupne vrste polutvrdih leća: standardne RGP leće za zdrave rožnice, te Rose K i skleralne leće za nepravilne rožnice. Aplikacija ovih leća zahtijeva preciznu opremu te veću stručnost i iskustvo medicinskog tima nego aplikacija mekanih leća.

Prednosti polutvrdih kontaktnih leća:

Dostupnost kisika; materijali polutvrdih leća propuštaju kisik neophodan za zdravlje Vaših očiju. Pristup kisika rožnici dodatno poboljšava izmjena suza pod ovim lećama zbog njihove pokretljivosti uslijed treptanja.

Odlična vidna oštrina; budući da zadržavaju oblik nakon treptaja, oko ne mora iznova akomodirati. Vidna oštrina kod polutvrdih leća predstavlja standard i za konzervativnu i za kiruršku korekciju refrakcijskih grešaka oka.

Ispravak astigmatizma i aberacija; standardne plinopropusne kontaktne leće mogu ispraviti manje nepravilnosti zakrivljenosti rožnice (astigmatizam veći od tri dioptrije).

Izdržljivost i trajnost; ove leće napravljene su od materijala koji se teže lome i grebu. Ovisno o materijalu mijenjaju se svakih 1-2,5 godine.
Otpornost prema stvaranju naslaga; ovaj tip leća upija manje suza nego mekane leće, te se nakuplja manje proteinskih i drugih naslaga.

Jednostavnije rukovanje; zbog toga što ne mijenjaju svoj oblik i što su manjeg

promjera od mekanih kontaktnih leća.

Ispravljanje keratokonusa; polutvrde leće su jedini izbor za ispravljanje.

Zaustavljanje rasta dioptrije u dječjoj dobi; dio istraživanja potvrdio je da ove leće mogu usporiti rast dioptrije kod kratkovidne djece i adolescenata. Sigurni dokazi za usporavanje rasta oka kod kratkovidnosti postoje samo za posebne noćne tvrde plinopropusne leće odnosno ortokeratologiju.

Polutvrde leće imaju višestruko manju učestalost upala površine oka nego mekane leće zbog čega se smatraju najzdravijom vrstom leća.

Nedostatak polutvrdih kontaktnih leća:

Početna neudobnost; ove leće zahtijevaju početni period privikavanja od 7 do 14 dana. Vrijeme privikavanja i početna neudobnost može se značajno smanjiti uz dodatni plazma tretman tijekom izrade ovih leća.

Nastavite čitati:

Blog

Kako odabrati idealne naočale

Podignite svoj stil i poboljšajte svoje karakteristike s naočalama koje su prilagođene vašem jedinstvenom obliku lica. Otkrijte umijeće odabira savršenih naočala i sunčanih naočala koje

Pogledajte Više

必利勁

必利勁是一種治療早泄的藥物,主要成分是達泊西汀。它通過延長性交時間來幫助男性射精遲滯。必利勁通常在醫生的建議下使用,劑量和使用方法需遵循醫囑。除了治療早泄,必利勁還可能有一些副作用,如頭痛、嘔吐等。因此,在使用前最好咨詢醫