Štetni učinci sunčeve svjetlosti na oči – UV ZRAČENJE

Utjecaj UV zračenja na tkiva oka

Obično se smatra da sunčeva svjetlost samo ometa oči, ali manje je poznat njen štetan utjecaj na oči. Gotovo sva tkiva oka su ugrožena: spojnica (konjunktiva), rožnica, leća i mrežnica. Dugotrajna izloženost UV zračenju posebno šteti leći oka i mrežnici.

Štetni učinci plavog svjetla

Dokazano je da i vidljivi dio spektra – plavo svjetlo kratke valne duljine – negativno utječe na mrežnicu oka. Plavo svjetlo ubrzava razvoj zamućenja leće, što dovodi do nastanka mrene, a u mrežnici, posebno na mjestu žute pjege, uzrokuje trajne degenerativne promjene koje rezultiraju nepovratnim oštećenjem vida. I kratkotrajno gledanje izravno u sunce bez ikakve zaštite može već nakon desetak sekundi trajno oštetiti žutu pjegu na mrežnici, koja je fokus oka.

Osjetljivost djece na UV zračenje

Djeca su najugroženija jer je njihovo oko iznimno osjetljivo na UV zračenje, a nisu sposobna sama se zaštititi. Bebe i mala djeca ne bi trebala biti izložena direktnom suncu tijekom središnjeg dijela dana (od 10 do 16 sati). U rizičnu skupinu spadaju i starije osobe, kao i osobe koje su imale operaciju mrene ili imaju bolesti mrežnice.

Dubina prodora UV zračenja u oko

UV zrake prodiru u oko do različitih dubina. Očna leća apsorbira većinu UVA zraka, ali mali dio dopire do stražnjeg dijela oka – retine. Rožnica apsorbira većinu UVB zraka, a samo mali dio dopire do očne leće.

Valna duljina UV zračenja i njegov utjecaj

Nedavna istraživanja pokazala su da valne duljine od 400 – 420 nm, kraći energetski valovi visoke energije, posebno oštećuju mrežnicu, najosjetljivije tkivo oka. Izloženost UV420 zrakama je jedan od čimbenika koji ubrzava pojavu mrene i degeneracije žute pjege (makule), danas vodećeg uzroka sljepoće.

Zaštita očiju od UV zračenja

Najbolja zaštita protiv UV zračenja su sunčane naočale koje nude 99% ili 100% zaštitu od UVA i UVB zračenja. Za odabir odgovarajućih i kvalitetnih naočala koje pružaju potpunu UV zaštitu, najbolje je konzultirati se sa stručnim osobljem u očnom centru i optici.

Nastavite čitati: